Poliklinika Gikić
Zubne proteze

Zubne proteze su mobilni protetski nadomjesci izrađeni od akrilata. Njima se nadomještaju izgubljeni zubi. Mogu biti parcijalne (za nadoknadu više zuba) ili totalne (za nadoknadu svih zuba).

Do pojave revolucionarnih fiksnih radova, All on 4  i Zygoma zahvata, bile su jedino rješenje za bezubu čeljust. Zubne proteze imaju umjetno nepce u gornjoj čeljusti, dok kod All on 4- a to nije slučaj. One su mobilne, dakle vade se iz usta prije spavanja i kod čćenja, dok je kod All on 4 zahvata riječ o fiksnom mostu na vijak koji se održava jednako kao i prirodni zubi – četkicom za zube i pastom.

Mobilne zubne proteze najčešći su odabir starije populacije, dok se oni nešto mlađi odlučuju na fiksno rješenje za svoju bezubost.

Zubne proteze

Tko je kandidat za izradu zubnih proteza? 

Kandidati su svi pacijenti kojima nedostaje nekoliko zuba ili svi zubi.

Ne preporučuje se pacijentima s nagonom na povraćanje. Akrilatne proteze zbog naslanjanja na greben čeljusti, a posebice one gornje s nepcem, mogu iritirati osjetljive pacijente. Pacijentima s jakim nagonom na povraćanje preporučit ćemo fiksno rješenje – All on 4 (jedne ili obje čeljusti) ili Zygomu (za gornju čeljust ako nema dovoljno kosti za standardne implantate) jer se protetski rad (most) ne naslanja na okolna tkiva ili nepce nego na ugrađene implantate.

Koje vrste zubnih proteza postoje?

Totalna proteza– mobilni protetski nadomjestak (vadi se iz usta)  za potpuno bezubu čeljust. Izrađena je od akrilata koji oponaša oblik i boju zubnog mesa. Totalne se proteze u potpunosti naslanjaju na zubno meso i nepce, a “drže” se u ustima pomoću vakuma koji se stvori stavljanjem proteze u usta.

Proteza na lokatorima– ako pacijentima proteze ispadaju iz usta, mogu se ugraditi po dva implantata u svaku čeljust. Proteza se pričvršćuje na posebne nadogradnje tzv. lokatore, koji se nalaze na samim implantatima sistemom “drukera”.  Implantati se ugrađuju u prvoj fazi terapije te se izrađuje privremena proteza. Nakon 6 mjeseci implantati se otvaraju, postavljaju se lokatori te se izrađuje definitivna proteza.

Proteze su na taj način postojanije u ustima. Nema opasnosti od neugodnih ispadanja proteza u javnosti.

Djelomična (parcijalna) proteza – mobilni protetski nadomjestak za nadoknadu nekoliko zuba. U ustima se drži djelomično za preostale zube pomoću kvačica i naslanjanjem na zubno meso i nepce.

Wirronit proteza – “metalna” proteza, tj. ima metalno ojačanje, a može biti  potpuna i djelomična. Često se djelomične proteze rade u sklopu zubnih mostova, tj. kombiniranim fiksno-mobilnim protetskim radovima. Sastoje se od fiksnog zubnog mosta (ne vadi se iz usta) te djelomične proteze ojačane metalom (vadi se iz usta). U takvim je slučajevima dio proteze koji se naslanja na zubno meso i nepce sveden na minimum jer se proteza povezuje i “drži” za most pomoću posebnih veznih elemenata.

Koji je proces izrade zubnih proteza

 1. Pregled i konzultacija s doktorom.
 2. Uzimanje otisaka i slanje u laboratorij.
 3. Proba zagriza u ordinaciji.
 4. Proba postave zuba.
 5. Analiza izgleda i položaja zuba s pacijentom.
 6. Dovršavanje izrade proteze (eventualne korekcije).
 7. Predaja proteze pacijentu i savjetovanje kako je pravilno staviti i vaditi iz usta.
 8. Učenje pacijenta pravilnoj higijeni proteze.

Koja je cijena izrade zubnih proteza? 

Cijena mobilne proteze ovisi o vrsti materijala (wirronit ili akrilat) te o tome je li totalna ili djelomična. Kod polufiksnog rada na lokatorima u ukupnu cijenu zahvata ulaze implantati, privremena proteza (prva faza terapije) te lokatori i definitivna proteza (drugi dio terapije).

Proteze su financijski povoljnije rješenje od fiksnih radova na implantatima, a isto tako, mogu funkcionalno i estetski zadovoljiti pacijente.

Pogledajte naše slučajeve PRIJE/POSLIJE

Kontaktirajte nas

+385 1 3631 630
info@poliklinikagikic.hr

  NAPRAVITE PRVI KORAKKontaktirajte nas!

  Budite informirani i dogovorite prvi pregled!
  Radujemo se vašem dolasku!

  https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/11/poliklinika-gikic-1.webp

   Vaše ime i prezime

   Email adresa

   Broj telefona

   Zanima me

   https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/07/dr-matija-gikic.png
   Poliklinika Gikić

   Tim visoko educiranih stručnjaka spreman za izvođenje svih stomatoloških zahvata

   Naši partneri
   Društvene mreže

   Posjeti Polikliniku Gikić na društvenim mrežama

   2022 Sva prava pridržana – Poliklinika Gikić