Poliklinika Gikić
Zubne krunice

Zubne krunice ili zubne navlake protetski  su nadomjesci kojima se ispravljaju nepravilnosti boje, oblika i položaja zuba. Mogu se cementirati ili vidati. Postavljaju se na brušene zube i implantate te ih pacijent ne može izvaditi iz usta.

Zubne krunice

Kada je potrebno stavljanje zubne krunice? 

Zubne krunice postavljaju se kada pacijenti žele promijeniti, odnosno ispraviti položaj i oblik zuba ili pak boju zuba.

Ako su zubi liječeni te imaju velike ispune (plombe), potrebno ih je ojačati jer su podložniji oštećenjima i pucanju. Najbolji način za to je izrada zubnih krunica kojima “okrunimo” zub cijelom površinom, povećavajući mu čvrstoću i trajnost u ustima.

Zubne krunice postavljaju se na implantate u slučajevima kada nedostaje zub, a isti je nadomješten dentalnim implantatom.

Tko su kandidati za zubne krunice? 

Kandidati za zubne krunice pacijenti su koji imaju ugrađene dentalne implantate, probleme s bojom, položajem i oblikom zuba, liječene zube koji su oslabljeni velikim ispunima (plombama) ili zube koje je potrebno nadograditi kolčićima te potom okruniti zubnim krunama kako bismo ih ojačali.

Kakve sve vrste zubnih krunica postoje? 

Zubne krunice izrađuju se već desetljećima, a standard je metalkeramička krunica. Razvojem tehnologije i znanja sve više se izrađuju cirkonkeramičke krunice zbog izvrsnih mehaničkih svojstava i estetike.

 1. Metalkeramička krunica – izrađena je od metalne baze na koju se potom “slaže” keramika, koja bojom, oblikom, veličinom i mehaničkim svojstvima oponaša izgled prirodnih zuba. Zbog metalne baze onemogućeno je propuštanje svjetlosti pa postoji opasnost od prosijavanja tamnog ruba. Upravo zbog toga izbjegava se postavljati u području prednjih zuba.  Zahvaljujući svojim mehaničkim svojstvima, najčešće je indicirana za nadomještanje stražnjih zubi.
 2. Cirkonkeramička illi bezmetalna krunica – izrađena je od cirkonijoksidne baze na koju se “slaže” keramikaBiokompatibilna je, stoga ne izaziva nikakve alergijske reakcije kod pacijenata.  Budući da je cirkonij-oksid bijele boje, posjeduje izvrsna estetska svojstva, odlično propušta svjetlost i oponaša prirodan izgled zubaOsim nadomještanja prednjih zuba, zbog odličnih mehaničkih svojstava, odličan je izbor za nadomještanje stražnjih zuba.
 3. E.max krunica – potpuna keramička krunica koja se izrađuje iz jednog “komada”, keramičkog bloka. Posjeduje izvrsna mehanička i estetska svojstvaOponaša prirodan izgled zuba i odličan je izbor za nadomještanje prednjih i stražnjih zuba.

Bezmetalne krunice estetski su i zdravstveno superiornije rješenje u odnosu na metalkeramičke krunice. Ne izazivaju alergijske reakcije jer u sebi ne sadrže nikal i još neke legure metala koje se nalaze u sastavu metalkeramičkih krunica. Ne ostavljaju taman rub između zubnog mesa i ruba zuba jer ne sadrže metal. Imaju transparentnost prirodnih zuba.

Kako izgleda zahvat ugradnje zubnih krunica?

 1. Da bismo postavili zubne krunice, potrebno je izbrusiti zub nosač. Tako osiguravamo dovoljno mjesta za zubnu krunicu.
 2. Nakon brušenja zuba uzima se otisak koji se potom šalje u dentalni laboratorij. Ako se radi krunica na implantatu, također se uzima otisak.
 3. Pacijentu se izrađuje privremena krunica kako bi se za vrijeme trajanja terapije zaštitio brušeni zub.
 4. Na temelju otiska tehničar izrađuje krunicu, a svaka faza izrade provjerava se s pacijentom u ordinaciji.
 5. Nakon što su odrađene sve probe, zubna krunica prvo se privremeno, a zatim nakon nekog vremena i trajno cementira na zub ili implantat, čime završava protetska terapija.

Imaju li zubne krunice vijek trajanja? 

Životni vijek krunice je u prosjeku oko 10 godina koliko propisuju proizvođači materijala.

Važno je napomenuti da vijek trajanja krunice ovisi isključivo o pacijentovim navikama i oralnoj higijeni. Prirodan zub, nosač krunice ili mosta, u slučaju loše oralne higijene može dobiti karijes te se na taj način ugrožava trajnost krunice/mosta. Zbog toga, osobito su važne redovite kontrole kod stomatologa najmanje jedanput godišnje.

Na što treba paziti kada imate zubne krunice? 

Nakon trajnog cementiranja keramičkih krunica osjetljivost zubnog mesa je normalna pojava koja prestaje nekoliko dana nakon cementiranja.

Potreban je oprez kao i kod prirodnih zuba, što podrazumijeva izbjegavanje grickanja i žvakanja tvrde hrane jer postoji opasnost od pucanja.

Ako pacijenti imaju problem sa škrgutanjem zuba, tj. bruksizmom, poželjno je napraviti udlagu (gumu) koja štiti zube prilikom spavanja.

Koja je cijena ugradnje zubnih krunica? 

Cijena izrade zubnih krunica ovisi o vrsti materijala iz kojeg se izrađuju. Budući da je cirkonij teško dostupan u prirodi, zbog te činjenice i svojih karakteristika koje najvjernije dočaravaju izgled i svojstva prirodnog zuba, cirkonkeramičke krunice skuplje su od metalkeramičkih krunica.

Za prirodan izgled vaših novih zuba i vrhunsku estetiku novoga osmijeha biramo samo najbolje materijale!

Pogledajte naše slučajeve PRIJE/POSLIJE

Kontaktirajte nas

+385 1 3631 630
info@poliklinikagikic.hr

  NAPRAVITE PRVI KORAKKontaktirajte nas!

  Budite informirani i dogovorite prvi pregled!
  Radujemo se vašem dolasku!

  https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/11/poliklinika-gikic-1.webp

   Vaše ime i prezime

   Email adresa

   Broj telefona

   Zanima me

   https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/07/dr-matija-gikic.png
   Poliklinika Gikić

   Tim visoko educiranih stručnjaka spreman za izvođenje svih stomatoloških zahvata

   Naši partneri
   Društvene mreže

   Posjeti Polikliniku Gikić na društvenim mrežama

   2022 Sva prava pridržana – Poliklinika Gikić