Poliklinika Gikić
Čišćenje zubnog kamenca

Održavajte svoje zube čistim, spriječite nakupljanje plaka i kamenca i razvoj karijesa uz pomoć redovitog četkanja zubi dvaput dnevno kod kuće te čišćenjem zubnog kamenca i pjeskarenjem zubi u Dentalnoj poliklinici dr. Gikić.

Zubi nam trebaju cijeli život, a čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje pomažu nam da dugo ostanu lijepi i čisti.

Čišćenje zubnog kamenca

Održavajte svoje zube čistim, spriječite nakupljanje plaka i kamenca i razvoj karijesa uz pomoć redovitog četkanja zubi dvaput dnevno kod kuće te čišćenjem zubnog kamenca i pjeskarenjem zubi u Dentalnoj poliklinici dr. Gikić.

Zubi nam trebaju cijeli život, a čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje pomažu nam da dugo ostanu lijepi i čisti.

Čćenje zubnog kamenca postupak je skidanja zubnog kamenca koji se nataložio na našim zubima zbog neadekvatne oralne higijene. Skidanje kamenca ne možete napraviti sami kod kuće jer riječ je o tvrdokornom nakupljenom i mineraliziranom plakuJedino mjesto gdje se može raditi skidanje kamenca je stomatološka ordinacija zbog opremljenosti potrebnom tehnologijom.

Kada je potrebno otići na čćenje zubnog kamenca i koliko često? 

Naša preporuka je minimalno dvaput godišnje, a po potrebi i više puta, ovisno o sklonosti organizma nakupljanju zubnog kamenca.

Primijetite li nakupine plaka koje su otvrdnule i koje ne možete samostalno mehanički četkanjem zuba odstraniti, vrijeme je da potražite stručnu pomoć stomatologa.

Zašto je skidanje kamenca od presudne važnosti za moje oralno zdravlje? 

Naslage bakterijskog plaka i kamenca na zubima uzrokuju parodontne bolesti, koje kasnije mogu izazvati klimanje i ispadanje zubi. A to nikako ne želimo.

·      Gingivitis – početna upala zubnog mesa koju karakterizira crvena boja, naotečeno zubno meso te krvarenje tijekom četkanja zubi.

·      Parodontitis – viši stadij upale zubnog mesa zbog prodora bakterija ispod linije zubnog mesa, a karakterizira ga  stvaranje parodontnih džepova.

Što je plak i zašto je tako opasan za oralno zdravlje? 

Plak je zapravo mješavina proteina i nusproizvoda iz hrane, koji se zadržava po zubima te ispod linije zubnog mesa.  Može oštetiti zubnu caklinu i stvoriti karijes.

Ako ne vodimo dobru oralnu higijenu i ne odstranimo ga na vrijeme, počinje se taložiti, a zatim mineralizirati i stvrdnjavati, pretvarajući se u zubni kamenac.

Što je zubni kamenac i kako on negativno utječe na naše oralno zdravlje? 

Zubni kamenac nastaje taloženjem plaka. Točna definicija je da je kamenac mineralizirani plak. Problem s kamencem je što je otporan na mehaničko četkanje četkicom za zube kod kuće. Vi ste nemoćni u borbi s njim, ali stručnu pomoć možete potražiti u stomatološkoj ordinaciji.

Preporučujemo čćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi kako bismo u potpunosti odstranili sve naslage na površini zuba.

Kako se skida zubni kamenac u stomatološkoj ordinaciji?

Odstranjujemo ga ultrazvučnim aparatom na bazi vodenog hlađenja. Tu treba napomenuti da nije potrebna lokalna anestezija jer postupak ne boli. Nakon čišćenja zubnog kamenca zube poliramo specijalnim pastama kako bismo zagladili površinu zuba, koja je tako manje podložna nakupljanju plaka.

Preporučujemo da se isti dan napravi pjeskarenje zubi koje izvodimo tzv. pjeskarom pomoću kontroliranog mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata u spreju vode i komprimiranog zraka. Cijeli postupak traje dvadesetak minuta i potpuno je bezbolan, a vrlo koristan. Zašto? U potpunosti uklanja ostatke kamenca i plaka na mjestima koja su nedostupna četkici i do kojih ponekad klasičnim čćenjem kamenca ne možemo doći.

Kako održavati zubnu higijenu nakon čćenja kamenca? 

Preporučujemo čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi minimalno dvaput godišnje, a po potrebi i više puta. Oralna higijena nakon zahvata treba biti uobičajena. Pacijente instruiramo kako voditi optimalnu oralnu higijenu, koje četkice koristiti,  zašto su važne interdentalne četkice i vodica za ispiranje usta te konac za zube.

Korištenjem svega navedenog, našim zubima osiguravamo besprijekornu čistoću i otklanjamo mogućnost mineralizacije plaka.

Koja je cijena čćenja zubnog kamenca ?

Cijena se određuje na prvom pregledu.

Uz pravilnu oralnu higijenu i redovito skidanje zubnog kamenca u stomatološkoj ordinaciji  osiguravate svojim zubima zdravlje, a to znači dugovječnost.

Uložite 30-60 minuta dvaput godišnje u zdravlje i ljepotu svojih zuba. To je minimalno ulaganje u njihovu dobru budućnost!

Kontaktirajte nas

+385 1 3631 630
info@poliklinikagikic.hr

  NAPRAVITE PRVI KORAKKontaktirajte nas!

  Budite informirani i dogovorite prvi pregled!
  Radujemo se vašem dolasku!

  https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/11/poliklinika-gikic-1.webp

   Vaše ime i prezime

   Email adresa

   Broj telefona

   Zanima me

   https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/07/dr-matija-gikic.png
   Poliklinika Gikić

   Tim visoko educiranih stručnjaka spreman za izvođenje svih stomatoloških zahvata

   Naši partneri
   Društvene mreže

   Posjeti Polikliniku Gikić na društvenim mrežama

   2022 Sva prava pridržana – Poliklinika Gikić