Poliklinika Gikić
Karijes

Karijes je “bolest” zuba. Označuje ga propadanje zdravog tvrdog zubnog tkiva uzrokovano metaboličkim produktima bakterija koje se hrane ostacima hrane, koja zbog nedovoljne oralne higijene ostaje u ustima.

U većini slučajeva ostane neprepoznat te pacijenti dolaze tek kada zub zaboli, a tada je već “napredovao” do živca.

Karijes – raširena bolest zuba

Zašto nastaje karijes? 

Karijes nastane kada se ostaci hrane, koji se zadržavaju na površinama zubi, mehanički ne očetkaju četkicom i pastom. Bakterije, stanovnici usne šupljine, hrane se tim istim ostacima te izlučuju kiseline koje nagrizaju caklinu, a kasnije i dentin zuba. S vremenom nastane “rupa” u zubu kroz koju bakterije napreduju dalje do živca i izazivaju upalu živca i zubobolju.

Kako znati imam li karijes? 

Očituje se kao crne ili mliječno bijele mrlje ili pak kao “rupe” na površinama zuba. Takvi zubi najčešće budu osjetljivi, tj. bolni na hladne ili slatke podražaje.

To je znak za uzbunu, odnosno odlazak stomatologu.

Kako se liječi karijes?

Liječenje karijesa ili popravak zuba podrazumijeva uklanjanje promijenjene i omekšale zubne površine te ispunjavanje istih estetskim kompozitnim materijalima za ispune = plombama.

Estetski kompozitni materijali za ispune ili popularno nazvani “bijele plombe” u našoj se poliklinici koriste otkako su ušli u upotrebu, a svojom su se bojomtvrdoćom i ostalim svojstvima približili svojstvima prirodnih zuba.

Kako spriječiti nastanak karijesa? 

Potrebno je naglasiti važnost redovitih kontrolnih pregleda kod stomatologa svakih 6-12 mjeseci jer je to jedini način da se pravovremeno detektira i liječi karijes.

Uz redovite kontrole veliku ulogu čini održavanje higijene zubi i usne šupljine, kao i čćenje kamenca u stomatološkoj ordinaciji.

Koja je cijena liječenja karijesa? 

Cijena popravka zuba ovisi o veličini karijesa. Naime, zahvaćena površina karijesom nije kod svakoga jednaka. O veličini ispuna tj. plombe, ovisi i cijena tretmana, a to je od 300 do 500 kuna.

Zub možemo sanirati:

 • jednoplošnim
 • dvoplošnim ili
 • troplošnim ispunom.

Ako je karijes jako dubok, često je potrebno napraviti i endodontsko liječenje zuba, a njegova cijena ovisi o broju korijenskih kanala koje moramo tretirati.

Za popravak svog zuba, obratite nam se s povjerenjem jer koristimo zdrave materijale pomoću kojih vraćamo vašem zubu funkciju i prirodan izgled.

Kontaktirajte nas

Nazovi nas
+385 1 3631 630
Pošalji e-mail
info@poliklinikagikic.hr

Kontaktirajte nas

https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/07/dr-matija-gikic.png

Kontaktirajte nas!

Ako imate pitanja i želite dogovoriti BESPLATAN prvi pregled i konzultacije s oralnim kirurgom –  Javite nam se! Radujemo se vašem dolasku!

  Vaše ime i prezime

  Email adresa

  Broj telefona

  Zanima me

  https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/07/dr-matija-gikic.png
  Poliklinika Gikić

  Tim visoko educiranih stručnjaka spreman za izvođenje svih stomatoloških zahvata

  Naši partneri
  Društvene mreže

  Posjeti Polikliniku Gikić na društvenim mrežama

  2021 Sva prava pridržana – Poliklinika Gikić

  Poliklinika Gikić – 2022 Sva prava pridržana