Poliklinika Gikić
Sinus lift

Sinus lift ili podizanje dna maksilarnog sinusa je oralnokirurški postupak kojim se odiže dno, tj. membrana maksilarnog sinusa, kako bi se stvorilo dovoljno prostora za popunjavanje umjetnom kosti.

Na taj način možemo “podebljati” kost u području stražnjih zuba gornje čeljusti kako bi se mogao ugraditi dentalni implantat. Kao posljedica gubitka stražnjih zubi u gornjoj čeljusti kost se povlači, a maksilarni sinusi spuštaju, čime se smanjuje volumen kosti koji je potreban za ugradnju implantata.

Sinus lift

Mali i veliki sinus lift

Mali sinus lift podrazumijeva podizanje dna sinusa i istovremenu ugradnju implantata. Nazivamo ga još zatvorenim, unutarnjim sinus liftom ili osteotom tehnikom. Osteotom je instrument kojim odižemo sinus tj. sluznicu sinusa.

Veliki sinus lift je postupak podizanja dna sinusa s odgođenom ugradnjom implantata u slučaju velikog pomanjkanja čeljusne kosti. Ovdje se koristi tehnika bočnog prozora tzv. lateral window. Nazivamo ga još vanjskim ili otvorenim sinus liftom.

Naši stručnjaci na temelju pregleda i dijagnostičkih snimaka preporučit će koji je od dvaju sinus lift postupaka potreban pacijentu.

Kada je potrebno podizanje sinusa? 

Podizanje sinusa potrebno je kada nema dovoljno kosti u stražnjem dijelu gornje čeljusti, a namjeravamo ugraditi zubni implantat u tom području. Naime, sinus se zbog dugotrajnog izostanka zuba može spustiti, a pneumatizacijom uzrokovati resorpciju kosti.

Tko je kandidat za zahvat sinus lift? 

Svi  pacijenti koji nemaju dovoljno kosti u gornjoj čeljusti kandidati su za podizanje dna sinusa.

Kako teče zahvat podizanja sinusa?

Nakon davanja lokalne anestezije kirurškim instrumentima pristupi se području sinusa, gdje se pažljivo posebnim tehnikama odiže membrana maksilarnog sinusa.

Membrana se odigne koliko treba. Ostaje sačuvana i neoštećena. Nakon toga se u dobiveni prostor stavlja umjetna kost kako bi se stvorio dovoljan volumen kosti za ugradnju dentalnog implantata. Implantat mora biti cijelom svojom dužinom u kosti. Upravo zato radimo ovaj zahvat. Područje se sašije, a pacijent dobiva upute kojih se mora pridržavati kako bi oporavak bio što brži i bezbolniji.

Koji je proces oporavka nakon zahvata sinus lift?

Pacijentu se ordiniraju antibiotici i analgetici te se savjetuje hlađenje operiranog područja hladnim oblozima. Preporučuje se izbjegavanje kihanja zatvorenim ustima kao i puhanja nosa u trajanju od tri tjedna.

Koja je cijena zahvata sinus lift? 

Cijena zahvata ovisi o tome koji sinus lift radimo, mali ili veliki, te koliko biomaterijala (umjetne kosti) stavljamo tijekom zahvata.

Cijena se određuje na prvom pregledu.

Imate li spuštene sinuse, a želite ugraditi dentalne implantate, u Dentalnoj poliklinici dr. Gikić rutinski obavljamo oba zahvata.

Što je augmentacija kosti? 

Augmentacija kosti kirurška je metoda nadoknađivanja kosti na mjestima gdje pacijentu nedostaje koštanih struktura. Kao posljedica gubitka zubi, dolazi do smanjenja volumena kosti kako u visinu, tako i u širinu.

Kada se preporučuje augmentacija kosti?

Kost treba nadoknaditi kako bi se osigurao dovoljan volumen kosti za ugradnju dentalnog implantata, kada želimo nadoknaditi zub koji smo morali izvaditi. Najčešće se radi u gornjoj čeljusti istovremeno s podizanjem spuštenog sinusa. Isto tako, često se nadoknada kosti i ugradnja implantata obavljaju u jednom posjetu te se na taj način smanjuje broj dolazaka.

Nedostatak kosti 

Više je razloga zašto se kost povlači:

 • izvađeni zub (nedostatak korijena zuba)
 • trauma
 • upala…

Želimo li nadoknaditi izgubljeni zub, a kost se povukla, za ugradnju implantata potrebno je izvesti augmentaciju kosti. Naime, volumen kosti potreban nam je za potporu zubnom implantatu. Na taj način implantat može podnijeti sve funkcijske sile žvakanja.

Budući da kost služi kao potpora svim mekim tkivima, augmentacija kosti ponekad je neophodna ako želimo postići iznimnu estetiku osmijeha.

Kost 

Nadogradnja kosti omogućuje nam maksimalno iskorištavanje  fiziološkog potencijala organizma. Što to znači? Stvaramo novu kost tamo gdje je više nema.

Što je zapravo kost? Riječ je o živom tkivu. Kost je u neprekidnom dinamičnom stanju:

 • resorpcije
 • preslaganja
 • formiranja.

Sve to događa se pod koordiniranom aktivnošću koštanih stanica.

Tehnike augmentacije kosti 

Ima nekoliko tehnika nadogradnje kosti. Najbitnije kod svake je izbor koštanog nadomjeska. Tako govorimo o:

 • tzv. autolognoj kosti – to  je vlastita kost pacijenta presađena s jednog mjesta na drugo
 • biomaterijali umjetnog podrijetla (koji su bioaktivni i biokompatibilni).

Materijali koji se koriste za nadoknadu kosti su:

 • umjetna kost (potiče stvaranje nove kosti)
 • biomembrane koje služe kao barijera i zaštita za kost.

Ako ste kandidat za nadoknadu kosti radi ugradnje implantata, naš stručni tim je ovdje za vas. Odabrat će optimalnu tehniku nadoknade kosti.

Kontaktirajte nas

+385 1 3631 630
info@poliklinikagikic.hr

  NAPRAVITE PRVI KORAKKontaktirajte nas!

  Budite informirani i dogovorite prvi pregled!
  Radujemo se vašem dolasku!

  https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/11/poliklinika-gikic-1.webp

   Vaše ime i prezime

   Email adresa

   Broj telefona

   Zanima me

   https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/07/dr-matija-gikic.png
   Poliklinika Gikić

   Tim visoko educiranih stručnjaka spreman za izvođenje svih stomatoloških zahvata

   Naši partneri
   Društvene mreže

   Posjeti Polikliniku Gikić na društvenim mrežama

   2022 Sva prava pridržana – Poliklinika Gikić