Implantati

10. studenoga 2022.

Poliklinika Gikić
Zubni implantati

Zubni implantati su titanski biokompatibilni vijci koji se ugrađuju u kost, a služe kao zamjena za korijen zubaUgradnja implantata je brz i bezbolan postupak. Najprihvatljivija su i jedina fiksna opcija rješavanja djelomične ili totalne bezubosti.

U slučaju nedostatka jednog ili više zuba može se ugraditi jedan ili više implantata na koje se postavljaju krunice i/ili mostovi. Kada nedostaje jedan zub, opcija ugradnje implantata je bolja opcija od izrade protetskog mosta na prirodnim zubima, jer se ne bruse susjedni zdravi zubi te ih na taj način možemo sačuvati. Implantatom nadoknađujemo samo taj jedan zub koji nedostaje, a za tročlani most trebali bismo brusiti dva susjedna zuba oko mjesta gdje nedostaje zub.

Zubni implatati

Tko je kandidat za ugradnju zubnih implantata? 

Kandidati za implantate svi su pacijenti kojima nedostaje jedan ili više zuba. Važno je da je pacijent dobrog općeg zdravlja, a ako boluje od neke bolesti, da je pod nadzorom svog liječnika i na propisanoj terapiji.

Koje sve opcije ugradnje zubnih implantata postoje?

Zubni implantati mogu biti odlična zamjena za nedostatak:

 • jednog zuba – ugradnja jednog zubnog implantata s nadogradnjom i zubnom krunicom
 • više zuba – ugradnja više zubnih implantata s nadogradnjama i pojedinačnim zubnim krunicama ili mostovima.
 • svih zuba.

1. All on 4 – rješava totalnu bezubost jedne ili obje čeljusti u roku 24 h ugradnjom i trenutačnim opterećenjem 4 implantata  nakon operacije, kako bi se mogao isti dan postaviti privremeni fiksni most na vijak.

2. Zygoma – rješava totalnu bezubost u atrofiranoj gornjoj čeljusti u roku 24 sata, ako pacijent nema dovoljno kosti za ugradnju standardnih implantata. Ugrađuju se zigomatični implantati u jagodičnu kost koja je kod svih pacijenata kvalitetna i dovoljnog volumena za ugradnju “dugačkih” – zigomatičnih implantata.

Zubni implantati, bez obzira na dužinu, najbolje su fiksno rješenje jer čuvaju kost u koju su ugrađeni. Proces oseointegracije je period 3-6 mjeseci koliko je potrebno implantatu da sraste s kosti.

U slučaju kada ne opterećujemo implantate isti dan nakon operacije, zubni implantati se “potapaju” i čekamo 3-6 mjeseci. Nakon tog perioda, otvaramo zubne implantate, postavljamo nadogradnje za cijeljenje (gigiva formeri) i kasnije (cca tri tjedna) uzimamo definitivne otiske kako bismo izradili protetski rad, krunicu ili most.

U slučaju kada opterećujemo implantate isti dan nakon operacije, tj. kada su implantati primarno stabilni u kosti tada trenutno (imedijatno) opterećujemo zubne implantate, postavljamo nadogradnje i izrađujemo privremeni protetski rad – krunicu ili most isti dan.

Koje su prednosti ugradnje zubnih implantata?

Prednosti ugradnje implantata su:

 • minimalna invazivnost
 • brzina zahvata kojom se nadomješta jedan ili više zuba
 • pošteđujemo zdrave okolne zube od brušenja
 • čuvaju kost od daljnjeg
 • izrađeni su od biokompatibilnog materijala i zato ne izazivaju alergijske reakcije
 • podnose jake žvačne sile.

Zašto ugraditi implantate u  Dentalnoj poliklinici Gikić

Danas se zubni implantati ugrađuju u većini stomatoloških ordinacija i poliklinika, no upitno je kakve su kvalitete i tko ih ugrađuje. Budući da je riječ o oralnokirurškom zahvatu, naša je preporuka da ugradnju zubnih implantata prepustite u ruke našeg stručnjaka – oralnog kirurga.

U našoj poliklinici zubne implantate ugrađuje specijalist oralne kirurgije s dugogodišnjim iskustvom ugradnje implantata i više tisuća uspješno ugrađenih implantata. Asistenciju ima u stručnom timu.

Kada su zahvati All on 4 i Zygoma u pitanju, dr. Matija Gikić jedan je od pionira u Hrvatskoj. Danas je među rijetkima koji Zygoma zahvate, najteže zahvate oralne kirurgije, izvodi svakodnevno u svojoj praksi.

Suvremeni RTG odjel omogućuje nam snimanje 2D (ortopana) i 3D CBCT snimki koji su danas standard za postavljanje detaljne dijagnoze i izradu preciznog plana terapije. CBCT – 3D dijagnostika omogućuje nam točan prikaz anatomskih struktura u mjerilu jedan 1:1 (u gornjoj čeljusti sinus, u donjoj čeljusti živac) i precizno, sigurno planiranje mjesta ugradnje implantata.

Piezo tehnologija – ultrazvuk za kirurgiju kosti, omogućuje nam tijekom ugradnje implantata:

 • maksimalnu preciznost reza
 • maksimalnu poštedu okolne kosti i tkiva
 • brži oporavak pacijenta.

Koristimo isključivo provjerene marke zubnih implantata renomiranih proizvođača:

 •     Nobel Biocare
 •     Straumann

Obje tvrtke imaju dugogodišnju tradiciju i niz istraživanja na temu zubnih implantata. One su predvodnici inovacija u svijetu dentalne implantologije. To su dva implantološka sistema kojima rješavamo sve situacije i jedini koji imaju zygomatične implantate.

Benefiti ugradnje implantata 

 • ne izazivaju alergijske reakcije, visok postotak uspješnosti 99,27%
 • omogućuju prirodan osjećaj žvakanja hrane
 • omogućuju fiksni rad – krunicu/most, All on 4/Zygoma
 • omogućuju polufiksni rad – individualna frezana prečka na četiri implantata – toronto most
 • omogućuje da mobilan rad – proteza na dva implantata s lokatorima čvršće stoji u ustima i ne bježi, nema straha od ispadanja proteze.

Kontaktirajte nas

+385 1 3631 630
info@poliklinikagikic.hr

  NAPRAVITE PRVI KORAKKontaktirajte nas!

  Budite informirani i dogovorite prvi pregled!
  Radujemo se vašem dolasku!

  https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/11/poliklinika-gikic-1.webp

   Vaše ime i prezime

   Email adresa

   Broj telefona

   Zanima me

   https://www.poliklinikagikic.hr/wp-content/uploads/2022/07/dr-matija-gikic.png
   Poliklinika Gikić

   Tim visoko educiranih stručnjaka spreman za izvođenje svih stomatoloških zahvata

   Naši partneri
   Društvene mreže

   Posjeti Polikliniku Gikić na društvenim mrežama

   2022 Sva prava pridržana – Poliklinika Gikić